Ți-ai deschide telefonul făcând cu ochiul: o nouă tehnologie promite să revoluționeze autentificarea
În contextul în care pandemia a redus la zero utilitatea autentificării faciale din cauza măștilor de protecție, un nou sistem promite să vină cu o soluție simplă la o problemă complexă.
Un nou algoritm de verificare a identității necesită înregistrarea unui clip scurt cu fața ta în timp ce faci vreun gest, ca apoi, același gest să fie necesar în procesul de autentificare. Poți să faci cu ochiul, poți caști gura, să dai din urechi, orice. Noul sistem de autentificare în doi pași pare destul de bine pus la punct și, pe lângă ușurință în configurare, pare și foarte sigur.
Acesta a fost creat de profesorul D.J. Lee de la BYU ca o alternativă mai sigură la soluțiile actuale de autentificare facială. Intitulat Conccurrent Two-Factor Identity Verification sau C2FIV, sistemul te obligă să înregistrezi un clip video scurt cu fața ta. Dacă vrei, te poți înregistra spunând o propoziție sau mimând că o spui. Partea audio a ecuației nu contează. În final, sistemul îți identifică atât particularități ale feței, cât și mișcările aferente gestului facial definit anterior. De aici vine partea cu ”concurent”.
Lee este de părere că tehnologiile actuale folosite la scară largă sunt învechite și pot fi înșelate cu o relativă ușurință, fie cu o poză, fie cu telefonul în fața ta în timp ce dormi, iar creația lui nu este vulnerabilă la niciun truc, momentan. ”Cea mai mare problemă pe care vrem să o rezolvăm este să fim siguri că procesul de verificare este intenționat”, a explicat profesorul de inginerie electrică și calculatoare într-o declarație.
În final, este important de reținut că sistemele actuale folosite de Google sau Apple nu prea pot fi păcălite, iar în momentul în care apare vreo vulnerabilitate în procesul de autentificare, este remediat în scurt timp. Asta nu înseamnă că tehnologia lui D.J. Lee nu este mai bună, doar că ceea ce folosim în prezent nu reprezintă neapărat o soluție proastă.